Hiter algoritem za poenostavljanje in obnovitev trikotniških mrež za prenos rezultatov MKE preko svetovnega spleta - Krivograd, Sebastian (Strojniški vestnik, 2003)
Prispevek opisuje učinkovit algoritem za poenostavljanje grafičnega prikaza trikotniških mrez, dobljenih na primer pri analizah po metodi končnih elementov (MKE). Dobljene mreze ohranjajo vse ključne značilnosti izvirnih mrež, pri čemer pa potrebujejo mnogo manj podatkov. Zato je metoda idealna za izmenjavo mrež prek ozkih komunikacijskih kanalov, kakršen je na primer svetovni splet. V uvodu najprej poudarjamo, da MKE, kot priblizna numerična metoda, običajno ustvarja količinsko izredno obsezne rezultate. V nadaljevanju podajamo kratek pregled znanih metod za poenostavljanje mrež, natopa opisemo metodo z odstranjevanjem vozlisč. Za pospešitev iskanja najprimernejših vozlisč, ki jih je mogoee umakniti, uporabljamo sekljalno preglednico s hevristiko. Prispevek končujemo z analizo časovne in prostorske zahtevnosti ter praktičnim primerom uporabe metode pri zmanjsanju količine podatkov za prenos rezultatov po MKE prek spleta. Praktični rezultati potrjujejo teoretično časovno zahtevnost.
Keywords: geometrija računalniška; poenostavljanje mrež; metode končnih elementov; svetovni splet; trikotniške mreže; algoritmi