Slovak validation of the Levels of self-criticism scale - Halamová, Julia (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2018)
Izrazita samokritičnost spada med najpomembnejše psihološke dejavnike dovzetnosti za nastanek in vztrajanje psihopatologije. V raziskavi smo preverili psihometrične značilnosti in faktorsko strukturo slovaške različice Lestvice stopenj samokritičnosti. Uporabili smo opisno analizo, analizo zanesljivosti in veljavnosti ter konfirmatorno faktorsko analizo v okviru teorije odgovora na postavko (TOP). V nasprotju z angleško različico, kjer je klasična faktorska analiza pokazala dve dimenziji (ponotranjeno samokritičnost in primerjalno samokritičnost), je pri slovaški različici bolj sofisticirana faktorska analiza v okviru TOP pokazala obstoj treh faktorjev (ponotranjena samokritičnost, neugodna primerjava z drugimi in ugodna primerjava z drugimi). V prihodnje bo treba ta problem še podrobneje raziskati, ker predlagana trifaktorska struktura s povsem teoretičnega vidika ni najbolj smiselna. Zdi se, da ima Lestvica ravni samokritičnosti sprejemljivo raven zanesljivosti in veljavnosti, zato lahko priporočamo njeno uporabo za oceno ravni samokritičnosti z angleško in slovaško različico.
Keywords: factor analysis; faktorska analiza; item response theory; Lestvica stopenj samokritičnosti; Levels of self-criticism scale LOSC; measurement; merjenje; psihometrija; psychometrics; samokritičnost; self-criticism; sestava testa; teorija odgovora na postavko; test construction; test reliability; test validity; veljavnost; zanesljivost