Stanje vlažnosti tal v odvisnosti od predhodnih padavin - Zabret, Katarina (Raziskave s področja geodezije in geofizike, 2025)
Stanje vlažnosti tal je pomembna okoljska spremenljivka, ki vpliva na hidrološke in ekološke procese. V primeru pomanjkanja merjenih ali modeliranih vrednosti lahko vlažnost v tleh posredno ocenimo s predhodnim padavinskim indeksom (API), ki podaja uteženo vsoto padavin v določenem obdobju pred tem. Na raziskovalnih ploskvah v parkih v Ljubljani in v Šopronu (Madžarska) smo analizirali kako dolgo predhodno obdobje padavin najbolje oceni stanje vlažnosti tal na odprtem in pod borovci. V primeru parka v Šopronu so za oceno stanja vlažnosti tal bolj primerna daljša obdobja med 20 in 40 dni v obeh primerih, med tem ko v Ljubljani na odprtem zadostuje med 5 in 10 dni, pod borovci pa 10 do 20 dni. Ob upoštevanju prepuščenih padavin se predhodno obdobje padavin, ki podaja najboljše ujemanje s stanjem vlažnosti tal pod borovci, na splošno podaljša.
Keywords: antecedent precipitation index (API); mestni park; padavine; predhodni padavinski indeks (API); prepuščene padavine; rainfall; soil moisture; throughfall; urban park; vlažnost tal