Štirje principi vzgoje na primeru majevske kulture iz Chiapasa in Jukatana - Terčelj, Marija Mojca (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2007)
Pričujoči prispevek, ki sega na zunajevropsko območje, skuša na podlagi primerjave družinske vzgoje in vzgoje državnih izobraževalnih projektov med gorskimi Maji v Chiapasu in Maji na Jukatanu prikazati vključevanje otrok v sirše druzbeno okolje in nekatere probleme, ki se vzpostavljajo s soočanjem dveh neusklajenih vzgojnih pristopov. Glavna razhajanja med vzgojo, ki jo ponuja družinsko okolje, in vzgojnimi principi, ki jih ponuja sodobna pedagoška znanost, so v tesni povezanosti družinskih članov in vzgajanju k samostojnosti, odgovornosti in spoštovanju v indijanskih skupnostih ter nesamostojnosti, parcializaciji in odtujenosti v primeru sodobnih pedagoških pristopov.
Keywords: vzgoja; družina; education; family; vrednote; indigenizem; values; izobraževalni projekti; indigenism; education projects; Chiapas; Jukatan; Yucatan