Bibliometrične študije statističnih metod na področju biomedicine kot podpora načrtovanju pedagoškega procesa - Vidmar, Gaj (Zdravstveno varstvo, 2003)
Na Inštitutu za biomedicinsko informatiko Univerze v Ljubljani poučujemo različne predmete s področja biostatistike v okviru dodiplomskega študija na Medicinski fakulteti, interdisciplinarnega podiplomskega študija Biomedicina, dodiplomskega študija na Visoki šoli za zdravstvo ter sodelujemo z Inštitutom za varovanje zdravja RS. Programi segajo od najosnovnejših metod do multivariatne analize, pri čemer cilje in vsebine pedagoškega procesa vseskoziprilagajamo potrebam in predznanju slušateljev. V okviru stalnega posodabljanja programov in prizadevanj za zagotavljanje kakovosti študija izvajamo tudi bibliometrične raziskave. Članek združuje dva pregleda statističnih metod, uporabljenih v člankih, nedavno objavljenih v relevantnih znanstvenih časopisih: študijo izbranega letnika časopisa New England Journal of Medicine ter študijo štirih revij s področja javnega zdravja, ki so v celoti dostopne v elektronski obliki za uporabnike z naše univerze. Pri obeh študijah smo izhajali iz lastne taksonomije statističnih metod, ki temelji na statistično-konzultantski praksi. Poleg pogostnosti uporabe različnih metod smo analizirali tudi prikaz podatkov ter uporabo statistične programske opreme. Izsledke bomo uporabili predvsem pri dopolnjevanju vsebine podiplomskega predmeta Sodobne statistične metode v medicini, predlagamo pa tudi nabor tem, da se vključujejo v pouk oziroma tečaje analize podatkov na področju javnega zdravja. Bibliometrične analize so zahtevne in terjajo kombinacijo kvantitativnih in kvalitativnih metod. Če so korektno izvedene, lahko s posodabljanjem študijskih programov brez finančnih vlaganj pomembno prispevajo h kakovosti študija. Na Inštitutu bomo z bibliometričnimi študijamiše naprej spremljali razvoj statistike.
Keywords: biomedicina; biostatistika; javno zdravje; statistične metode; statistika