Analiza poznavanja in uporabe metod presoje investicijskih projektov v strojništvu - Pšunder, Igor (Strojniški vestnik, 2007)
Raziskave, ki so jih opravili v ZDA in Veliki Britaniji, nakazujejo, da se je z razmahom osebnih računalnikov in elektronskih preglednic razširila tudi uporaba metod presoje investicijskih projektov, ki temeljijo na razobrestovanju (diskontiranju) denarnih tokov. Vendar teoretična spoznanja o teh metodah razlagajo, da metode vsebujejo veliko omejitev, katerih nepoznavanje lahko vodi do napačnih rezultatov ter tudi do napačnih sklepov presoj investicij in investicijskih projektov. V pričujoeem prispevku prikazujemo rezultate raziskave, ki smo jo opravili med projektnimi vodji v slovenskih podjetjih. V raziskavi smo preučevali lastna mnenja anketirancev o uporabi metod presoje investicijskih projektov in poznavanju njihovih pomanjkljivosti, pri čemer smo v raziskavo vključili tako metode, ki temeljijo na razobrestovanju denarnih tokov, kakor tudi enoobdobne metode presoje investicij in investicijskih projektov. V analizi rezultatov smo ločeno obravnavali stanje na področju strojništva ter ga primerjali s preostalimi tehničnimi ter drugimi (netehničnimi) vedami. Z raziskavo smo ugotovili, da strokovnjaki, ki se ukvarjajo s presojo investicijskih projektovin imajo izobrazbo s področja strojnistva, pogosteje uporabljajo metode presoje investicijskih projektov, ki temeljijo na razobrestovanju denarnih tokov, kakor strokovnjaki drugih tehničnih smeri, vendar približno enako pogosto kakor strokovnjaki ekonomskih in sorodnih smeri. Ugotoviti je tudi mogoče, da strokovnjaki strojniške smeri izobrazbe nadpovprečno dobro poznajo pomanjkljivosti metod presoje investicijskih projektov, vendar jih kljub temu le polovica pozna večkratno notranjo (interno) donosnost, ki je v teoriji najpogosteje opisovana pomanjkljivost metode notranje donosnosti in le slabi dve tretjini popačenost rezultata zaradi neupostevanja časovne zapadlosti plačil pri metodi časa vračila sredstev.
Keywords: strojništvo; investicijski projekti; evalvacija