Stališča zdravstvenega osebja in bolnikov do uporabe računalnikov v ZD Brežice - Iljaž, Rade (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Vse večje število slovenskih zdravnikov v osnovnem zdravstvu med delom v ambulanti aktivno uporablja računalnik. Po zakonskih predpisih je še vedno obvezno zapisovanje v t i. klasični zdravstveni karton, zato se je zaradi uvajanja računalniškega zdravstvenega zapisa čas posameznega obiska v ambulanti posledično podaljšal. Na drugi strani uporaba sodobne računalniške tehnologije prinaša številne prednosti tako zdravstvenemu osebju kot uporabnikom zdravstvenih storitev. Metode. V presečni raziskavi, ki je zajela zdravstveno osebje in obiskovalce treh ambulant ZD Brežice, ocenjuje stališča in zadovoljstvo obeh skupin po desetih letih uporabe osebnega računalnika in računalniškega zdravstvenega zapisa. Za oceno smo uporabili vprašalnik s petimi vprašanji in ponujenimi odgovori po petstopenjski Likertovi lestvici. Rezultati. Analiza odgovorov na posamezna vprašanja je pokazala statistično pomembne razlike v stališčih med uporabniki zdravstvenih storitev in zdravstvenim osebjem pri štirih od petih vprašanj. Razlike v stališčih med podskupinama "zdravniki/zdravnice" in "sestre/tehniki" niso bile statistično pomembne pri nobenem vprašanju in z 95-odstotnim intervalom zaupanja. Statistična značilnost razlik je bila ocenjena s pomočjo testa Z za oceno razlik med proporci in mejo statistične značilnosti p < 0,05. Zaključki. Obstajajo pomembne razlike med zdravstvenim osebjem in uporabniki zdravstvenihstoritev v dojemanju pomembnosti in koristnosti uporabe računalniške podpore pri vsakdanjem delu v ambulanti. Potrebne so nove raziskave stališč in mnenj tako uporabnikov kot ponudnikov zdravstvenih storitev v širšem slovenskem prostoru z večjim vzorcem in z večjim zajemom vprašanj.
Keywords: Ambulantna oskrba; Ambulatory Care; ankete; Attitude To Computers; bolniki; Cross-Sectional Studies; health care; Health Manpower; Medical Records Systems, Computerized; Medicinske kartoteke, sistemi računalniški; Odnos do računalnikov; organizacija; organization; Presečne študije; Questionnaires; računalniki; Zdravstveni delavci; zdravstvo