Electrochemical characterization of the nano Py/DDS/SiO2 film on a copper electrode - Sharifirad, Meysam (Materiali in tehnologije, 2013)
Električno aktiven kopolimer pirola (Py) in 4,4'-diaminodifenil sulfona (DDS) je bil sintetiziran elektrokemijsko v mediju 4 M H2SO4 in etanola. S ciklično voltametrijo je bila narejena elektrokemijska sinteza in karakterizacija kopolimera, nanesenega na bakreno elektrodo. Voltamogrami prikazujejo različne spektralne vzorce pri različnih koncentracijah dodanega Py. Ekvimolarna koncentracija Py in DDS izkazujeta učinkovito rast kopolimerne plasti na površini bakra. Hitrost skeniranja ima majhen učinek na bakrovo kopolimerno plast, razkrije pa odlične elektroaktivne lastnosti. Učinek pH na kopolimerno plast je pokazal, da je plast elektrokemično aktivna do pH 7,0. Spektroelektrokemična analiza kopolimerne tanke plasti na plošči iz indij-kositrovega oksida (ITO) je pokazala večbarvno elektrokromno vedenje, če se je uporabljeni potencial spremenil. Polimer je bil ocenjen z UV-Vis- in FTIR- študijami spektra. Nastanek polimera preko N-H-skupine je razumeti kot N-H razteznostna vibracijska frekvenca pri 3050 cmna-1. Morfologija površine je bila preučevana s SEM-analizo, velikost zrn kopolimera je bila izmerjena z XRD in ugotovljeno je bilo, da je velikosti 50 nm. Električna prevodnost kopolimera, izmerjena z merilnikom prevodnosti s štirimi sondami, je bila 5,98 x 10na{-2} S cmna{-1}.
Keywords: 4.4'-diaminodiphenyl sulfone; SEM; 4,4'-diamino difenil sulfon; cyclic voltammetry; ciklična voltametrija; nanosize; nanovelikost; copper electrode; bakrena elektroda