Sam Shepard's plays according to Slovenian theatre directors - Oblak, Anina (Acta neophilologica, 2003)
V članku avtorica raziskuje postavitve iger Sama Sheparda v Sloveniji med 1985-2000 in se osredotoča na pristop slovenskih režiserjev k Shepardovim igram in težavam pri prilagajanju njegovih tipično ameriških iger. Do danes je bilo v Sloveniji postavljenih pet Shepardovih iger, dve zgodnji in tri dela novega realizma. V intervjujih z režiserji (Vinko Möderndorfer, Primož Bebler,Boris Kobal, Dušan Jovanović in Boris Cavazza) ter tremi igralkami in koreografinjo (Alenka Vidrih, Barbara Babič, Vesna Jevnikar, Tanja Zgonc) se je izkazalo, da prenos tipično ameriških vprašanj zahteva drugačen pristop in drugačne metode dela. Vsaka izmed iger je na svoj način nagovarjala slovenskoobčinstvo in vsak režiser je uprizoritev lahko povezal z določeno situacijo, strukturo ljudi ali načinom življenja v Sloveniji. Tako režiserji kot igralci so priznavali Shepardovim igram ameriško kvaliteto, ki se v nekaterih točkah ne da preliti v slovenski prostor. Režiserja Dušan Jovanović in Boris Cavazza sta pri igralcih zahtevala poseben pristop k psihologiji lika. Jovanović je gradil na nadrealizmu ameriške igre in skušal ustvariti poseben govor, Cavazza pa na ameriški metodi igre povzeti po sistemu Slaniskavskega, ki poudarja čutni spomin. Občuten pa je tudi delež filmskosti pri postavljanju Shepardovih iger, zaznamovanih s filmskim dialogom, saj so pri štirih igrah za izdelavo Shepardovih likov režiserji našli navdih v filmskemu mediju ali pa igre videli kot niz filmskih prizorov. Igralca v delu Pravi Zahod sta gojila notranji monolog filmskih igralcev, režiser Primož Bebler je imel v mislih filmske junake, ko je gradil like. Boris Cavazza pa jeu porabil delež filmske igre in filmsko režijo.
Keywords: angleška dramatika; literarna recepcija; Shepard, Sam, 1943-; slovensko gledališče; uprizoritve