Pregled medicinsko-tehničnih pripomočkov pri osebah po amputacijah spodnjih udov - Rupnik Mihelčič, Sara (Rehabilitacija (Ljubljana), 2019)
Izhodišča: Amputacija pri starejših bolnikih s številnimi kroničnimi obolenji povzroči pomembno spremembo funkcijskih sposobnosti, ki vplivajo na samostojnost v vsakodnevnih življenjskih aktivnostih in sodelovanju. Te težave lahko zmanjšamo z ustreznimi prilagoditvami okolja in medicinsko-tehničnimi pripomočki. Namen raziskave je bil pregledati, katere medicinsko- tehnične pripomočke, ki jih plačuje ZZZS, največkrat testiramo in svetujemo osebam po amputaciji spodnjega uda. Metode: Iz medicinske dokumentacije in dokumentacije delovnih terapevtov na URI - Soča smo poiskali podatke o pripomočkih, ki smo jih svetovali bolnikom, sprejetim v program rehabilitacije po amputaciji spodnjih udov od junija do decembra leta 2017. Rezultati: Pregledali smo dokumentacijo 160 bolnikov (77,5 % moških). S 185 medicinsko-tehničnimi pripomočki smo opremili 114 bolnikov (71,2 %). Bolniki so prejeli od nič (46 bolnikov, 28,8 %) do pet pripomočkov (en bolnik, 0,6 %). Najpogosteje predpisani pripomočki so blazine za sedež, sledita sedeža za tuš kabino ali kopalno kad ter nastavek za toaletno školjko. Zaključek: Bolniki po amputaciji potrebujejo za izboljšanje samostojnosti številne pripomočke.
Keywords: amputacija; Amputation; delovna terapija; lower limb; medical aids; medicinsko tehnični pripomočki; Occupational Therapy; rehabilitacija; rehabilitation; spodnji ud; vocational rehabilitation