Italijanske operne predstave pri Auerspergih sredi 17. stoletja - drobtinica k slovenskemu glasbenemu zgodovinopisju - Kokole, Metoda (Muzikološki zbornik, 1999)
Prispevek kronološko povzema zgodovino raziskav v zvezi z naslovno tematiko. V uvodnem delu so komentirane kratke glasbeno-zgodovinske notice druge polovice 19. stoletja, sledi obravnava zgodovinskih, gledaliških in muzikoloških prispevkov do druge svetovne vojne in nova odkritja in sklepanja slovenske muzikologije po letu 1958. Na podlagi današnjega vedenja je mogoče zaključiti, da opere La gara, Le vicende del tempo in l'Argia pri grofu Auerspergu v letih 1652 in 1655 niso mogle biti izvedene. Glede izvedbe italijanske opere leta 1660 pa bi se dalo sklepati, da je sledila sodobnim beneškim zgledom.
Keywords: 17.st.; Auersperg (rodbina); glasba; italijanska opera; music; operne predstave; zgodovinski pregledi