Ponovno obsevanje bolnikov z recidivom ali drugim primarnim karcinomom glave in vratu - Plavc, Gaber (Zdravniški vestnik, 2014)
Večino ploščatoceličnih karcinomov glave in vratu odkrijemo, ko je bolezen že lokalno napredovala. To zahteva kombinirano zdravljenje, ki pogosto vključuje tudi obsevanje. Kljub agresivnemu zdravljenju je pojav recidiva ali drugega primarnega karcinoma v že obsevanem področju pogost. Pri teh bolnikih je ponovno obsevanje samo ali v kombinaciji z rešilno kirurgijo in/ali sistemsko terapijo pogosto edino možno kurativno zdravljenje. Zaradi visokih kumulativnih obsevalnih doz pa je povezano z resnimi poznimi posledicami. Prikaz primerov: V prispevku sta opisana dva primera bolnikov, prej obsevanih zaradi ploščatoceličnega karcinoma jezika oziroma glasilke. Čez enajst oz. sedem let sta bila ponovno obravnavana zaradi drugega primarnega karcinoma v področju orofarinksa. Prvi bolnik je bil zdravljen z uvodno kemoterapijo, ki ji je sledila operacija in pooperativna radiokemoterapija. Drugi bolnik je bil zdravljen z uvodno kemoterapijo, ki ji je sledila radiokemoterapija. Bolnika sta 21 in 34 mesecev po zaključku zdravljenja brez lokalnih znakov bolezni. Neželeni učinki ponovnega zdravljenja so še sprejemljivi. Zaključki: Pri bolnikih z recidivom ali novim primarnim tumorjem v že prej obsevanem področju so terapevtske možnosti skromne. Ponovno obsevanje po rešilni operaciji ali brez nje, s pridruženo sistemsko terapijo ali brez nje, daje nekaterim bolnikom možnost za dolgotrajno lokalno obvladovanje bolezni, vendar je povezano z resnimi poznimi neželenimi učinki. Skrben izbor bolnikov, primernih za tovrstno zdravljenje, je ključnega pomena.
Keywords: glava; klinični primeri; obsevanje; radioterapija; rak (medicina); vrat; Vrata