Prehrana iz morja in rek Ribe so biološko polno-vredno živilo, zato bi morale biti večkrat na jedilniku (v Sloveniji pojemo 1,5 kg rib na osebo letno, na Japonskem 60 kg). Da bi bolje spoznali vrste rib, njihovo zgradbo in pripra-vo različnih ribjih jedi, smo pripravili naravoslovni dan: Prehrana z morja in rek. Dan so popestrili: digl. inž. Jože Javornik, Dušan Stolfa, Franci Jelšnik in Miloš Gabri-jel. Delamarisov strokovnjak Franci je iz Ribarnice v Ljubl-jani prinesel 15 vrst različnih rib, školjk in rakov (škarpina, sardele, zobatec, papalina, at-lantski molj, šnuli, bracin, postrv, lignji, sipa, morski list, škampi...). Pcmagali smo mu pri čiščenju rib, pekel in pri-pravljal pa jih je predvsem sam. Pravo presenečenje je bila pokušina. Pogled na pogrinjek je bil pravo kulturno doživetje. Zaradi onesnaževanja rek in morja prihaja do zastrupitev rib. Tudi v naši občini smo že veČkrat v potokih nemočni opazovali mrtve ribe.