Surface modification of nanosilica fillers for the preparation of silica/epoxy nanocomposites - Kocijan, Aleksandra (Materiali in tehnologije, 2012)
V tem članku smo se osredinili na pripravo epoksidne smole Epikote 828LVEL z dodatkom silicijevega dioksida. Pripravili smo epoksikompozite, ki so vsebovali sferične nanodelce silicijevega dioksida velikosti 130 nm z volumenskim deležem fi = 0,5 %. Da bi preprečili aglomeracijo, smo silicijev dioksid predhodno modificirali z diglicidil etrom bisfenola A. Zaradi majhne vsebnosti polnila smo njihovo vključitev v osnovo potrdili s povečano hrapavostjo na mestu preloma v primerjavi z gladko površino čistega epoksikompozita. Z infrardečo spektroskopijo s Fourierjevo transformacijo (FTIR) smo potrdili spremembe funkcionalnih skupin na površini nemodificiranega in modificiranega silicijevega dioksida.
Keywords: kompoziti; epoksidne smole; silicijev dioksid; nanotehnologija