Karl Rahner. "Pozabljanje na Boga - najbolj temeljni problemi tudi danes" - Zinrajh, Zvonko (Anthropos (Ljubljana), 2011)
Za Karla Rahnerja mnogi znanstveniki trdijo, da je eden pomembnejših svetovnihteologov, ki je zaradi svojstvenega pristopa in včasih po robu hodečem teoretiziranju sprožil precej kritik. Na podlagi njegovih številnih del ga številni ocenjevalci smatrajo kot tradicionalista, ki v svojem raziskovanju in iskanju krščanske resnice odkriva poti, ki lahkoa povzročajo zmotno dojemanje verskih naukov. Rahnerjevo zanimivo razmišljanje o teološkem pluralizmu zna celo begati, kar je očitno bil tudi primer kritik kardinala Balthasarja. Rahner je v svoji tradicionalnosti dajal velik pomen inkarnaciji in eshatologiji ter mediaciji oziroma onostranstvu. Izjemen prispevek Cerkvi je dal s svojimi razpravami in stališči o božji milosti, naravnosti, zakramentih ter božjih delih. Posvečal se je tudi iskanju povezanosti katoliške, pravoslavne in evangeličanske cerkve in razpravam o pomembnosti ekumenskega dialoga. Rahner v več svojih delih ugotavlja, da je krščanstvo, čeprav se je njegovo oznanilo obračalo na vse ljudi in čeprav je hotelo postati svetovna religija, vendar sámo moglo živeti iz določene historične korenine. Te okvire je krščanstvo preraslo in mora, ne da bi zatajilo svoj zgodovinski izvor, postati svetovna religija. Gre za velikansko možnost, da postane krščanstvo resnično to, kar je že vnaprej hotelo biti in s tem utreti pot rešitvi enega temeljnih problemov današnjega sveta, pozabljanje na Boga.
Keywords: Rahner, Karl, 1904-1984; religija; religion; Christianity; krščanstvo; krščanska teologija