NEUREJENA PREHRANA ŠTUDENTOV IN DIJAKOV Kruh in sir namesto juhe V prvih dneh po zaključku šolskega leta sta se na skupnem posvetu sestala Svetza vzgojo in izobraže-vanje ter Svet za družbenoekonomski in politični po-ložajžensk. Razpravljala sta o problematiki družbene skrbi za prehrano srednješolcev in študentov. Prehrana srednješolske in študentske mladine je že dalj časa pereč problem. V občini Ljubljana Center izstopa s po-sebno ostrino zaradi velike koncentracije srednjih šol in fakultet. Na posvetu naj bi preverili možhosti, ki jih ima-jo v sedanjih razmerah različ-ni subjekti, da poskušajo pre-makniti stanje vsaj za korak naprej. Ob velikih naporih, ki smo jih v preteklem obdobju na-menjali vsebinskim razpra-vam in organizaciji mreže šol na področju usmerjenega izo-braževanja, smo prizadevanje za izboljšanje materialnega standarda dijakov in študen-tov odrinili na rob dogajanja. Na probleme vozačev, na neu-rejeno prehrano v srednjih šo-lah in fakultetah, na neurejen ekonomski status dijaških in študentskih domov ter na druge vidike zaostrovanja so-cialnih razmer srednješolcev in študentov vedno glasneje opozarjajo tako pedagoški de-lavci in starši, kakor tudi sami srednješolci in študentje prek zveze socialistične mladine. Pri prehrani ne gre toliko za vprašanje financiranja. V pre-težni večini bi jo zmogli plače-vati dijaki in študentje sami. Stvar je predvsem v tem, da zadeve nimamo organizirane. Na to so opozorili predvsem predstavniki Centralnega za-voda za napredek gospo-dinjstva, ko so razgrnili priza-devanja za ureditev razmer na tem področju. Pomembno vlogo pri urejanju šolske pre-hrane bi lahko imela živilska industrija v Ljubljani, ki pa ni ustrezno organizirana. Za opravljanje te dejavnosti jo moramo ekonomsko motivi-rati. Navkljub zaostrenim fi-nančnim razmeram in omeji-tvenim ukrepom na celotnem področju družbenih dejavno-sti velja vztrajati na iskanju možnosti regresiranja šolske prehrane. Pretehtali naj bi po-bude, da bi del štipendij izpla-čevali v obliki prehranskih bonov za topel obrok, seveda pod pogojem, da bi zagotovili ustrezno kvaliteto. Vsekakor pa bi bili pripravljeni plačeva-ti hrano za svoje otroke tudi starši. Na posledice neurejene pre-hrane zlasti srednješolske mladine opozarjajo tudi zdravstveni delavci, ki ob re-dnih sistematskih pregledih opažajo drastične posledice slabih prehranjevalnih navad (podhranjenost, rane na že-lodcu pri 17-letnikih in po-dobno). Po izčrpni razpravi so skle-nili, da bodo v prvih jesenskih" mesecih začeli urejati te raz-mere na šolah. Skupno z od-govornimi delavci v izobraže-valnih skupnostih si bodo pri-zadevali najti možnosti za re-gresiranje šolske prehrane. Pristojni upravni organi SO Ljubljana Center in predstav-niki živilske industrije in go-stinstva v Ljubljani naj bi naš-li možnosti za reševanje te problematike (ustrezni lokali - mlečne restavracije, indu-strijsko pakiranje in razvaža-nje šolskih malic.. .)• A. Babič