Absence of juvenile effects confirmed in stable carbon and oxygen isotopes of european larch trees - Kilroy, Eleanor (Acta silvae et ligni, 2016)
Članek obravnava razmerja ogljikovih in kisikovih izotopov v branikah blizu stržena na prsni višini (cca 1,2 m) treh evropskih macesnov (Larix decidua Mill.), rastočih v mešanem gozdu s predraslimi hrasti in nasajenimi evropskimi macesni v zahodnem Walesu, Velika Britanija. Neklimatskega naraščajočega trenda v razmerjih ogljikovih izotopov, ki ga je sicer opaziti pri drugih vrstah v letih juvenilne rasti, ni, in tudi razmerje stabilnih izotopov ne kaže pomembnih trendov med odraščanjem drevesa. Rezultati iz prvih desetih branik ob strženu se bistveno ne razlikujejo od naslednjih dveh nizov desetih branik. O izostanku juvenilnega efekta v ogljikovih izotopih evropskega macesna so že poročali v zvezi z macesni, rastočimi v nesklenjenih sestojih v Franciji in to pripisali nezastrtosti krošenj in posledične neuporabe ogljikovega dioksida, ki ga pri dihanju oddajajo drevesa. Analizirana drevesa v zahodnem Walesu so rasla v nasadu s predraslimi hrasti, ki so bili starejši od podraslih macesnov. Macesni, kot svetloljubne drevesne vrste, so morali tekmovati za prostor in svetlobo, zato domnevamo, da je morebiten pojav juvenilnega efekta pri stabilnih izotopih prej posledica sprememb v hidravlični prevodnosti lesa, kot pa česa drugega. Ker današnja praksa izogibanja juvenilnega lesa omejuje potencial stabilnih izotopov drevesnih branik za dendroklimatološke in fiziološke raziskave, bi bile potrebnih dodatne raziskave o učinkih juvenilne rasti na pojav juvenilnega efekta v meritvah stabilnih izotopov.
Keywords: macesen; branike; rast; stabilni izotopi; juvenilni efekt