Partial subclavian steal syndrome in congenitally anomalous subclavian artery - Krnić, Anton (Radiology and oncology (Ljubljana), 2006)
Izhodišča. Sindrom podključnične kraje krvi nastane zaradi motenega pretoka podključnične arterije, ki ga povzroča zapora proksimalno od ustja vratne arterije. V članku opisujemo primer bolnika z delnim sindromom podključnične kraje krvi. Prikaz primera. Sindrom je povzročila zožitev, ki je nastala zaradi aberantne desne podključnične arterije. Krajo krvi smo prepoznali z dvojnim Doppler ultrazvokom, ki je pokazal značilen vzorec pretoka v vratni arteriji; angiografija aortnega loka pa je pokazala arterijsko anomalijo. Čeprav je bila preiskava z dvojnim Doppler ultrazvokom odločilna, smo arterijsko anomalijo morali potrditi z angiografijo. Zaključki. Zgodnje odkritje delnega sindroma podključnične kraje krvi nam omogoča, da razumemo vzrok nastanka bolnikovih simptomov ter uspešno sledenje in zdravljenje bolezni.
Keywords: Abnormalities; Angiografija digitalna, subtrakcijska; Angiography, Digital Subtraction; anomalije; arterije; diagnostika; Middle Age; podključnična arterija; Radiography; Srednja leta; Subclavian Artery; Subclavian Steal Syndrome; Subklavialna arterija; Subklavialni kradež, sindrom; Ultrasonography; Vertebral Artery; Vertebralna arterija