KRALJEVINA SRBA, HRVATA I SLOVENACA UPRAVA ZA ZAŠTITU Razred 12 (5) INDUSTRISKE SVOJINE Izdan 1. Decembra 1927. ST* 4637 Socićtć Fran?aise des Produils Alimentaires Azotes, Pariš. Postopek za industrijsko izkoriščanje manjvrednih rastlinskih snovi. Dopolnilni patent k patentu štev. 4528. Prijava z dne 18. novembra 1925. Velja od 1. decembra 1926. Zahtevana prvenstvena pravica z dne 19. novembra 1924. (Francija). Najdaljno trajanje do 30. septembra 1941. Pričujoči dodatek ima za predmet izpo-polnjenje izuma, ki tvori predmet osnovnega patenta. V opisu, priloženem navedeni prijavi, je bil opisan postopek predelave manjvrednih rastlin, pri katerem so destilačni kvasi, ri-zop ali amilomicej, izpostavljeni v prisotnosti alkohola avtolizi v svrho izdelovanja redilnih izdelkov in eventuelno izdelkov, ki se dajo uporabiti pri strojenju in pri belem strojenju. V smislu zadevnega postopka se izvrši avtoliza desiilirnega drožja, rizopa ali ami-lomiceja, brez dodatka antiseptičnih tvarin, v miljeju samem, kjer se razvija in ki vsebuje alkohol približno v razmerju 5 do 10%. Prijavile! so odkrili, da je pri postopku opisanem v osnovnem patentu, mogoče i-zogniti se uporabi alkohola. Faktično so prišli na to, da se da avtoliza destilir-nih kvasov izvesti antiseptično v prisotnosti natrijeve klorure, ki ima 5 do 20"/o njihove teže. Odstotek soli varirav z vrsto in svežostjo uporabljenih kvasov. Cim sve-žejši je kvas, tem manj natrijeve klorure je treba. Avtoliza tega kvasu se izvrši z maksimalno hitrostjo, ako damo masi za nekoliko ur ugodno temperaturo — ki more znašati na primer z ozirom na vrste kvasov 40 do 55*C —ter nato dodamo najbolje na- gloma na primer 5 do 10% natrijeve klorure. Avtoliza se doseže v dveh do petih dnevih z ozirom na vrste kvasov in temperaturo, ki jo primenimo, pri čemur se ta temperatura giblje med 40°C in maksimalno temperaturo, ki leži vedno pod temperaturo, pri kateri se uničijo fermenti, in pri čemur se obdelavana masa najbolje večkrat ali trajno trese, bodisi na prostem zraku, bodisi zavarovana pred zrakom. Operacije ločitve aminove kisline vse-bujučih tekočin celulozni ostalin, njihova koncentracija i. t. d. se vrše na isti način kakor je bilo označeno v osnovnom patentu. Takisto se v osnovnom patentu opisani postopki primenijo tudi tu pri celuloznih ostalinah, da se pretvorijo v izdelke, uporabne pri strojenju in belom strojenju. Živilni izdelki, pridobljeni potom tega izpopolnjenega postopka, imajo posebno prijeten okus. Patentni zahtevi: 1. Izpopolnjenje postopka, opisanega v osnovnem patentu štev. 4528 uporabljeno pri destilirnih kvasovih, označeno s tem, da se avtoliza destilirnega kvasa izvrši brez uporabe alkohola v prisotnosti 5 do 20% natrijeve klorure tekom enega do petih dni pri temperaturi, ki se giblje med 400C in neko Din. 5. maksimalno temperaturo, ki ostane vedno nižja od one, pri kateri se uničijo fermenti. 2. Postopek po zahtevu 1, označen s tem, da se dovede kvas do temperature, ki se giblje med 40° in 55°C tekom nekoliko ur, da se nato nagloma doda 5 do 10% natrijeve klorure ter izvrši avtoliza mase pri temperaturi, ki se giblje med 40°C in neko maksimalno temperaturo, ki ostane vedno nižja nego ona, pri kateri se ti fermenti uničijo, da se masa trese na prostem zraku ali pred zrakom zavarovana, pri čemur se dobljeni proizvodi (aminokisline in celulozne ostaline) ločijo ter even-tuelno predelavajo, kakor je označeno v osnovnem patentu.