Pogled skozi steklo - Lazar, Irena (knjige, 2022)
Prvi del, poimenovan 'Razvoj steklarstva na območju jugovzhodnih Alp in sosedstva' predstavlja predvsem razvoj antične steklarske obrti in zadnje rezultate raziskav na območjuSlovenije in okolice.Drugi del z naslovom 'Najdišča in gradivo' prinaša najnovejše študije steklenega gradiva, večinoma kot rezultat raziskav antičnega stekla odkritega med obsežnimi arheološkimi raziskavami med gradnjo avtocestnega križa v Sloveniji v zadnjih 25 letih. Izpostavljeni so predvsem tiste najdbe, ki imajo izjemen pomen tudi v svetovnem merilu.Tretji del, 'Steklo kot muzejski predmet' poudarja pomen interpretacije in posredovanja raziskovalnih rezultatov vsem. Muzejski predmeti pripovedujejo zgodbe in na ta način približujejo raziskovalne rezultate in kulturno dediščino kar najširši javnosti, kar je gotovo eden najpomembnejših ciljev oziroma zadnja postaja dela vsakega raziskovalca.
Keywords: antično steklo; Arheološke najdbe; muzejski predmeti; Rimljani; Steklarstvo; Steklo