Thessaly, Franchthi and Western Turkey: Clues to the Neolithisation of Greece? - Thissen, Laurens (Documenta Praehistorica, 2000)
V članku govorimo o možnih poteh neolitizacije v dveh regiajh: Tesaliji in na Peloponezu (Franchthi). Razpravljamo o tem, da razlike med severno in ju\no grčijo odsevajo podobne spremebe hipotetičnega zahodnoanatolskega akeramičneganeolitika tako glede vzorca naselitve, načina pre\ivljanja kot tudi dru\bene zgradbe. predlagamo, da začetke neolitizacije grčije iščemo v skrajno stresnih razmerah v ravnicah v notranjosti zahodne Anatolije. tradicionalni stiki med tukajšnjimi najdišči naselbinami v zahodnoturškem primorju so morda prinesli podatke o novi deželi, sprožili razmišljanja o migraciji kot možni rešitvi in zagotovili način za prečkanje Egejskega morja.
Keywords: Anatolija; kulturni stiki; Grčija; Greece; human migration; migracije; neolitizacija