Presoja ukrepov pri sanacijah ujm 2006-2008 - Papler-Lampe, Vida (Gozdarski vestnik, 2009)
V obdobju od 2006 do 2008 je bilo v slovenskih gozdovih pet velikih ujm (trije vetrolomi, en snegolom in en gozdni požar). Skupna količina poškodovane lesne mase je bila 810 000 bto m3. Pogostnost ujm in količina sanitarnih sečenj značilno vplivata na organizacijo dela in gozdarstvo sploh. V članku soopisani vsi ukrepi, ki so se izvajali v postopkih sanacij poškodovanih gozdov. V okviru analize SWOT so ugotovljene prednosti, slabosti, nevarnosti in priložnosti. Rezultat analize opravljenih ukrepov so predlagane izboljšave.
Keywords: ujme; gozdovi; sanacija; SWOT analiza; poškodbe gozdov; varstvo gozdov; Slovenia; Slovenija