Development of public administration and its research in Slovenia through the lenses of content analysis of the International Public Administration Review - Kovač, Polonca (Mednarodna revija za javno upravo, 2016)
Razvoj javne uprave je predmet raziskav po vsem svetu, saj je pomen javne uprave pri razreševanju upravljavskih problemov v sodobni družbi ključen. V tem okviru se odpira vprašanje javne uprave kot znanstvene discipline, tako na nacionalni ravni kot širše. S ciljem identifikacije stanja in razvojnih trendov javne uprave v Sloveniji in regiji, je bila zato izvedena vsebinska analiza 78 člankov, objavljenih med letoma 2011 in 2014 v vodilni slovenski znanstveni reviji na področju javne uprave, tj. Mednarodni reviji za javno upravo (MRJU). Vsebinska analiza je priznana raziskovalna metoda, ki se uporablja v družboslovnih znanostih in tudi v javni upravi. Proučena so bila tri zatrjevana poglavitna vodila uredniške politike MRJU, to so interdisciplinarnost, mednarodna in praktična usmerjenost. Ta vodila so bila analizirana prek prevladujočih disciplin in vodilnih tem, jezika, metod raziskav in drugih elementov proučenih člankov ter izvora in sodelovanja med avtorji. Iz rezultatov izhaja, da je javna uprava v Sloveniji proučevana multi-, ne še interdisciplinarno, s prevladujočo vlogo menedžmenta, posebej na področju kadrovskih virov, ter prava in ekonomije. Članki, pripadajoči slednji disciplini, so večinoma le monodisciplinarni. Prostor za bolj dosledno sledenje vodilom uredniške politike bi lahko bil tudi z doslednejšim uveljavljanjem mednarodne in praktične usmerjenosti. Če naj bi MRJU celostno podpirala razvoj javne uprave, kot izhaja iz globalnih trendov in poslanstva MRJU, bi morali v prihodnje podpirati zlasti članke, ki bi sistematično sledili interdisciplinarnosti upravnih tematik v evropskemu okolju.
Keywords: content analysis; dicipline; interdisciplinarnost; javna uprava; Mednarodna revija za javno upravo; nterdisciplinary; public administration; vsebinska analiza