Genetika shizofrenije - Kores-Plesničar, Blanka (Medicinski razgledi, 1999)
Avtorici najprej kratko predstavita shizofrenske motnje po veljavnih mednarodnih klasifikacijskih merilih, njihovo epidemiologijo in izvor. Opisaneso raziskave rodovnikov velikih družin, dvojčkov in posvojencev, ki potrjujejo pomembno vlogo genetskega dejavnika pri razvoju shizofrenije. Omenjeni so različni načini njenega genetskega prenosa, hipoteze o lokalizaciji lokusa za shizofrenijo kot tudi pomen in vloga negenetskih dejavnikov. Pri odkrivanju dominantnega gena za shizofrenijo v zadnjem času največ obetajo proučevanja sumljivih lokusov na kromosomu 6, čeprav se vse bolj uveljavlja prepričanje o poligenskem (nekaj genov z zmernim vplivom) oziroma oligogenskem (več genov z manjšim vplivom) načinu dedovanja, seveda obupoštevanju raznovrstnih dejavnikov okolja. Sodobne genetske metode bodo v prihodnosti nedvomno omogočile boljše poznavanje in razumevanje na- stanka, prenosa in razvoja shizofrenije.
Keywords: Schizophrenia; shizofrenija; Genetics; genetika; dedovanje; Pedigree; Chromosome abnormalities; geni; Chromosomes, human, pair 5; Chromosomes, human, pair 11; Chromosomes, human, pair 22; X chromosome