The development of science process skills and of content knowledge with inquiry boxes in early childhood education - Golob, Nika (CEPS journal, 2023)
Namen članka je raziskati sistematično uporabo raziskovalnega učenja v naravoslovju z uporabo raziskovalnih škatel za predšolske otroke. Pri-pravili smo štiri tematske raziskovalne škatle s področij magnetizma in vzgona, ločevanja snovi, tehtanja predmetov in preučevanja snovi. Raziskovalni vzorec je predstavljal dvajset otrok, starih od 4 do 5 let. Deset otrok iz eksperimentalne skupine je v štirih tednih raziskovalo material iz raziskovalnih škatel s pomočjo slikovno-fotografskih navodil na delovnih karticah. Rezultati primerjalnih testov za otroke iz kontrolne skupine kažejo, da so otroci iz eksperimentalne skupine napredovali v vsebinskem znanju in tudi v bolje razvitih spretnostih naravoslovnih postopkov. Ugotavljamo, da otroci s pomočjo pripravljenega in vode-nega raziskovanja z raziskovalnimi škatlami razvijajo samostojnost pri spretnostih naravoslovnih postopkov, kot so: razvrščanje, urejanje in tehtanje. Pri tem otroci kažejo vedno večjo samostojnost v vsakem sklopu nalog. Naravoslovna dejavnost z raziskovalnimi škatlami otrokom omogoča nadgradnjo znanja naravoslovnih vsebin. Spretnosti, ki so se jih naučili s pomočjo raziskovalnih škatel, lahko uporabijo kot novo znanje, na novem primeru, namesto da bi naravoslovne postopke urili kot izolirane spretnosti. Pristop individualno vodenega raziskovanja otrok z uporabo tematskih raziskovalnih škatel je tako priporočljivo in preizkušeno didaktično orodje za razvijanje spretnosti naravoslovnih postopkov in vsebinskega znanja.
Keywords: content knowledge; development; early childhood education; inquiry boxes; predšolsko izobraževanje; raziskovalne škatle; razvoj spretnosti naravoslovnih postopkov; science process skills; vsebinsko znanje