Učinki vadbe na koordinacijo in spretnost roke v navideznem okolju pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo - Krizmanič, Tatjana (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
Uvod: Navidezno okolje je novejša metoda, ki se uveljavlja tudi v rehabilitaciji. Namen raziskave je bil preveriti učinek računalniške igre %10 kock% pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo (PB) na spretnost in koordinacijo roke. Metode: V raziskavo so bili vključeni bolniki s PB s funkcionalnimi težavami v zgornjih udih in s težavami pri izvajanju dnevnih aktivnosti. V okviru raziskave so bolniki opravljali nalogo, pri kateri so prestavljali navidezne kocke iz razmetanega kupa v zabojnik v navideznem okolju. Pred začetkom obravnave in po zaključku smo bolnike ocenili z več testi za oceno funkcije roke: Jebsenov funkcijski test roke, Test devetih zatičev, Test škatle in kock. Bolnike smo ocenili še z Enotno lestvico za Parkinsonovo bolezen % motorični del. Rezultati: Raziskavo je zaključilo 28 bolnikov s PB, 12 moških in 16 žensk. Povprečna starost bolnikov je bila 67 let (razpon od 49 do 80 let). Bolniki so v 3 tednih opravili 10 obravnav za izboljšanje spretnosti in koordinacije roke v navideznem okolju. Vsaka obravnava je trajala 30 minut; razdeljena je bila na pet ponovitev naloge, ki je trajala dve minuti. Po zaključenem programu vadbe so rezultati vseh testov pokazali rahlo izboljšanje spretnosti roke. Zaključki: Rezultati raziskave so pokazali, da je lahko vadba za spretnost in koordinacijo roke v navideznem okolju bolnikov s PB primerno dopolnilo rehabilitacijskih obravnav. Rezultati testov so pokazali izboljšanje funkcije roke. Bolniki so bili za vadbo motivirani.
Keywords: exercise; navidezno okolje; Parkinson Disease; Parkinsonova bolezen; Telerehabilitation; telesna vadba; upper limb; virtual environment; zgornji ud