Jihadism and radicalisation in selected regions of Europe, the Middle East and North Africa - Kis-Benedek, József (Sodobni vojaški izzivi, 2018)
Terorizem in z njim povezani pojavi, kot sta radikalizem in džihadizem, so eni največjih izzivov našega časa. S predstavitvijo primerov v nekaterih pomembnih državah avtor analizira vzroke in posledice terorizma. Pomembno je, da se pri tej tematiki osredotočimo le na nekaj držav, saj se vzroki za radikalizem in džihadizem razlikujejo in s časom spreminjajo ne le znotraj regije, temveč tudi znotraj posameznih držav. Radikalizem in džihadizem sta večinoma tesno povezana s kriznimi območji. Poleg analize tematike so v študijo vključeni tudi predlogi za obvladovanje in reševanje tega problema.
Keywords: Bližnji vzhod; džihadizem; Europe; Evropa; foreign fighters; jihadism; middle East; North Africa; radicalism; radikalizem; Severna Afrika.; terorizem; terrorism; tuji bojevniki