Recepcija slovenskih prevodov kratkih zgodb Edgarja Allana Poeja v 19. in 20. stoletju - Zupan, Simon (Primerjalna književnost, 2015)
Prispevek obravnava prevode kratkih zgodb Edgarja Allana Poeja v slovenskem prostoru. Ti so pred prvo svetovno vojno zgolj sporadični in odziv nanje je šibek. Med svetovnima vojnama začne število prevodov in kritiških odzivov nanje naraščati in doseže vrhunec z izidom Zlatega hrošča ter Krokarja in Ukradenega Poeja. Ob koncu 20. stoletja novih prevodov skoraj ni več.
Keywords: Poe, Edgar Allan, 1809-1849; American literature; ameriška književnost; kratka proza; prevajanje; translation; prevodi v slovenščino; literarna recepcija