Ognjeni steber - Follett, Ken (knjige, 2024)
Tretji del slavne zgodovinske mojstrovine vabi v središče ljubezenske zgodbe, ki se lomi pod težo verskih in političnih napetosti. Na božič leta 1558 se mladi Ned Willard vrne domov v Kingsbridge in komaj čaka, da bo po dolgi odsotnosti spet videl svojo izbranko, Margery Fitzgerald. Toda hitro ugotovi, da se je svet medtem korenito spremenil. Starodavna katedrala še vedno ponosno zre na mesto, a to je zdaj razklano zaradi verskega sovraštva med katoliki in protestanti. Nedova in Margeryjina družina se znajdeta na nasprotnih bregovih in zaljubljenca se ne smeta več videvati. Ned kot zagovornik verske strpnosti postane podpornik protestantske princese Elizabete, ki kmalu zasede angleški prestol in s tem razplamti versko sovraštvo na evropskih tleh. Margery pa družina prisili v poroko z drugim, kar Nedu zlomi srce. Bodo njuna razdvojenost ter verske in politične napetosti zlomile tudi ljubezen, ki še vedno tli med njima? Svetovno znani britanski pisatelj Ken Follett se je slovenskim bralcem priljubil tako s svojimi trilerji kot z obsežnima zgodovinskima serijama Stoletje in Kingsbridge. Slednja se začenja s Stebri zemlje, pripovedjo o gradnji največje gotske katedrale srednjeveškega sveta. Dve stoletji pozneje se v Svetu brez konca nad Kingsbridge zgrne kuga in mesto se obenem znajde na pragu stoletne vojne. V tretjem delu, Ognjeni steber, se dogajanje nadaljuje leta 1558, ko angleški prestol zasede Elizabeta Tudorska. Medtem ko širom po deželi pretendenti za krono spletkarijo in kujejo zarote, se v Kinsgbridgeu plete nesrečna ljubezenska zgodba in naključje hoče, da se življenja obeh zaljubljencev – ter njunih nasprotnikov – odločilno zvežejo z usodo kraljestva. Ken Follett je izjemen angleški pisatelj vohunskih in zgodovinskih romanov, ki je po vsem svetu zaslovel s serijo Kingsbridge. Po srednjeveških dogodkih v Stebrih zemlje in Svetu brez konca nas Ognjeni steber ponese v razburljivo areno renesančne Anglije.
Keywords: Cerkev in država; Elizabeth; katoličani; Mary; odnosi med spoloma; protestanti