Pravne in upravne dimenzije arhivskega gradiva - Melik, Jelka (Moderna arhivistika, 2023)
Namen prispevka je opredeliti upravno dimenzijo dokumentarnega in arhivskega gradiva ter pokazati razhajanja med tujim in slovenskim dojemanjem upravne vrednosti arhivskega gradiva. Na podlagi primerjalne metode smo ocenjevali slovenski pristop k problemu in z analitično metodo ugotavljali, kje v slovenski pravni ureditvi so napake, ki povzročajo zmedo v terminologiji in škodo na področju varovanja dokumentarnega in arhivskega gradiva javne uprave. S primerjavo različnih uveljavljenih praks na področju varovanja dokumentarnega in arhivskega gradiva ugotavljamo, da so potrebne spremembe v slovenskem razumevanju upravne dimenzije arhivskega gradiva ter posledično dopolnitev prakse in pravnih predpisov, ki zadevajo dejavnost na področju varovanja dokumentarnega in arhivskega gradiva.
Keywords: adminstrative value of records; archival records; arhivsko gradivo; dokumentarno gradivo; javna uprava; legal value of records; pravna vrednost dokumentarnega gradiva; public administration; records; upravna vrednost dokumentarnega gradiva