Neurovascular coupling during ageing and in migraneurs - Zaletel, Marjan (Zdravniški vestnik, 2008)
Neinvazivna analiza živčnožilne sklopitve z merjenjem evociranih možganskih odgovorov krvnega pretoka (VEOP) in vidnih evociranih potencialov (VEP) bi lahko bila pomembna zaradi razlage rezultatov funkcijskih slikovnih metod v zvezi s staranjem in pri bolnikih z migreno. V skladu s dosedanjimi spoznanji je živčnožilna sklopitev lahko spremenjena pri starejših in bolnikih z migreno. V raziskavi je sodelovalo20 zdravih mlajših (37,5 9,4 leta) in 20 starejših preiskovancev (69,5 5,9 leta) ter 30 bolnikov z migreno (36,6 10,4 leta). Za svetlobni dražljaj smo uporabili šahovnico, na kateri smo spreminjali vidni kontrast. Uporabili smo 1-, 10- in 100-odstotni vidni kontrast. VEOP smo merili v zadnji možganski arteriji s transkranialnim Dopplerjem (TCD). VEP smo snemali v zatiljnih odvodih. VEOP in VEP so se pomembno povečali po draženju z različnim kontrastom (p 0,05). Regresijaje pokazala pomembno povezanost med VEP in VEOP pri bolnikih z migreno (r = 0,63, p < 0,01). Regresijski koeficient je bil pri bolnikih z migreno (b = 0,88, SE = 0,08) pomembno večji kot kot pri zdravih preiskovancih(b = 0,55, SE = 0,07) (p = 0,04). Zaključili smo, da sočasno snemanje VEOP in VEP pri spreminjajočem se vidnem kontrastu kaže na zmanjšano živčnožilno sklopitev pri starejših bolnikih in povečano pri bolnikih z migreno v času brez migrenskega napada.
Keywords: Aging; Blood Flow Velocity; Cerebrovascular Circulation; Cerebrovaskularni obtok; diagnostika; Evocirani potenciali vidni; Evoked Potentials, Visual; fiziologija; Krvni pretok, hitrost; Migraine; Migrena; neurology; nevrologija; Staranje; Ultrasonografija dopplerska, transkranialna; Ultrasonography, Doppler, Transcranial