A simple and elementary proof of Whitney's unique embedding theorem - Brinkmann, Gunnar (Ars mathematica contemporanea, 2021)
V članku podamo kratek in elementaren dokaz splošnejše različice Whitneyjevega izreka, ki pravi, da imajo 3-povezani ravninski grafi eno samo vložitev v ravnino. Posledica tega izreka je tudi ta, da se kubičnih ravninskih grafov ne da vložiti v nobeno ploskev višjega rodu z enostavnim dualom. Cilj tega članka je predstaviti enostaven in elementaren dokaz, ki je še posebej primeren za predavanja o Whitneyjevem izreku.
Keywords: embedding; graf; graph; poliedri; polyhedra; vložitev