Vključevanje naravovarstvenih vsebin v programske dokumente izvajanja Skupne kmetijske politike v obdobju 2007 – 2027 - Žvikart, Mateja (Varstvo narave, 2025)
V članku smo pripravili pregled vključevanja naravovarstvenih vsebin v nacionalne načrte Skupne kmetijske politike v obdobju 2007–2027. Osredotočili smo se na tri ključna področja ukrepanja: (1) Navzkrižno skladnost oz. Pogojenost, (2) Sheme za podnebje in okolje (SOPO) ter (3) Kmetijskookoljska-podnebna plačila (KOPOP). Pregled nam jasno pokaže, da se število okoljsko-podnebnih intervencij in vsebin, ki so vezane na ohranjanje biotske raznovrstnosti, z leti povečuje, hkrati se vsebine razvijajo v smeri večje ciljnosti. Redno in skrbno delo naravovarstvene stroke ima pri tem ključno vlogo. Pomembno usklajevalno in povezovalno vlogo med resorji, deležniki in stroko pa ima pri tem procesu tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Keywords: biodiversity; biotska raznovrstnost; Common Agricultural Policy; cross-compliance; KOPOP; naravovarstvene vsebine; nature conservation content; navzkrižna skladnost; Program razvoja podeželja; Rural Development Program; Skupna kmetijska politika; SOPO; strategic Plan; strateški načrti