Medpredmetno povezovanje v prvem razredu s šolsko knjižnico ob podpori IKT - Bauer, Sabina (Šolska knjižnica, 2012)
V letošnjem šolskem letu so v posodobljenih učnih načrtih tudi vsebine za razvoj digitalne pismenosti učencev, ki je ena izmed ključnih kompetenc današnjega časa. To je tudi eden od razlogov, da smo učiteljice prvih razredov v svojem vzgojno-izobraževalnem procesu pričele uporabljati interaktivne table in tablične računalnike. Prvobitno pa nas vodi ideja prvošolcem ponuditi znanje s pomočjo delovnega gradiva ter tehnike poučevanja, ki upoštevajo njihovo razvojno stopnjo in otrokovo celostno dojemanje. Le-to pa dobiva v medpredmetnem in tematskem povezovanju dodano vrednost in pospešeno razvija otrokov razvoj pozornosti.Skupaj s knjižničarjem vsako leto izvajamo ure knjižnično informacijskih znanj, saj na ta način vzgajamo samostojne, aktivne in odgovorne uporabnike knjižnice. Učence tako še bolj motiviramo za branje in učenje.Table in računalnike uporabljamo za posredovanje učne snovi iz elektronskih učbenikov in delovnih zvezkov. Vendar pa nam interaktivni pripomočki omogočajo še mnogo več kot le to: dostop do svetovnega spleta, avdio in video posnetkov, slikovnega gradiva, multimedijskih predstavitev itd. Prek interaktivne table lahko pri učencih spodbujamo aktivno sodelovanje pri učnem procesu, spodbujamo samostojno učenje, učenci lahko utrjujejo znanje, razvijajo ustvarjalnost in splošno razgledanost in se ob predvajanih vsebinah tudi sprostijo.
Keywords: digitalna pismenost; IKT; informacijsko-komunikacijska tehnologija; medpredmetno povezovanje; osnovne šole; šolske knjižnice; začetni pouk