Analiza prakse izobraževanja v šolah za bodoče starše - Jug Došler, Anita (Obzornik zdravstvene nege, 2012)
Uvod: V članku predstavljamo rezultate končne evalvacije modela izobraževanja z vidika žensk oz. parov, ki je temeljil na individualiziranem pristopu ter kontinuirani babiški obravnavi od priprave na starševstvo, med nosečnostjo, porodom in v obdobju po porodu. V raziskavi smo preučevali kakšne so prednosti tovrstnega izobraževanja za bodoče starše, kakšna je po njihovi oceniuporabna vrednost pridobljenih znanj za njihov osebnostni razvoj ter kako udeleženci ocenjujejo ustreznost uporabljenih metod oz. sam način pedagoško-andragoškega dela v času izobraževanja. Metode: Empirična raziskavaje potekala v letu 2010/11 in je bila zasnovana kot pilotna študija (n = 17). Uporabljena je bila deskriptivna in kavzalno-neeksperimentalna metoda empiričnega raziskovanja. Podatki so bili zbrani na osnovi evalvacijskega vprašalnika, ki smo ga v ta namen razvili in predhodno preizkusili. Rezultati: Udeleženci so ocenili (x = 4,03), da bodo lahko uporabili zelo veliko pridobljenega znanja. Metode dela oz. sam način dela v sklopu izobraževanja je bil ocenjen kot zelo ustrezen (x = 4,86). Ob tem je največ udeležencev (n = 13) izpostavilo vrednost individualiziranega pristopa in obravnav, ki so jih izvajalci izobraževanja izvajali v obliki svetovanj. Tudi vsebine izobraževanja z vidika pomembnosti za njihov osebnostni razvoj soudeleženci izobraževanja ocenili kot zelo pomembne (x = 4,42). Diskusija in zaključek: Glede na rezultate, da so udeleženci izobraževanja izpostavili vrednost stalnega spremljanja vsake porodnice posebej s strani babice skozi različna obdobja nosečnosti, sklepamo, da bi bilo smotrno razmisliti o smeri oblikovanja in snovanja novega enotnega in izpopolnjenega programa izobraževanja za bodoče starše, ki bi v vsebinskem in didaktičnem smislu upošteval potrebe in želje bodočih staršev. Potrebujemo program, ki bo slonel na aktivnih metodah izobraževanja odraslih ter temeljil na kontinuirani babiški obravnavi, ki bi se lahko podaljševala tudi v obdobje po porodu.
Keywords: babice; Blennioidei; childbirth; educational programme; izobraževalni programi; midwifes; parenthood; porod; starševstvo