Vprašalnik o igri otrok v pričakovanem razvoju, starih od dve do šest let - Zevnik, Nika (Rehabilitacija (Ljubljana), 2024)
Izhodišče: Igra je prijetna, notranje motivirana, spontana dejavnost, ki spodbuja celostni razvoj otroka. Otroci se skozi igro izražajo in s tem gradijo svoje zaznave, jezikovne, socialne in čustvene sposobnosti. Igre lahko razdelimo glede na spoznavno kompleksnost (funkcijske, gibalne, konstrukcijske, simbolne, sociodramske, spoznavne in ustvarjalne) ter glede na stopnjo socialne vključenosti (otrok se igra sam, se igra z odraslimi ali se igra z vrstniki in sorojenci). Za ocenjevanje otroške igre so na voljo različni pristopi, vključno s strukturiranimi intervjuji in vprašalniki za starše. Z raziskavo smo želeli preučiti različne vidike igre ter predstaviti ocenjevalno orodje, ki bo prispevalo k celostni obravnavi otrok z motnjami v razvoju. Metode: V raziskavi je sodelovalo 99 staršev otrok (52 dečkov, 47 deklic), starih od dve do šest let. Uporabili smo Vprašalnik o igri, ki je zajemal vprašanja o različnih vrstah iger glede na spoznavno kompleksnost in socialno vključenost. Podatke smo analizirali z opisno statistiko in analizo variance. Rezultati: Med otroki različnih starosti smo ugotovili statistično značilne razlike v vrstah igre. V skupini dve do tri leta starih otrok je prevladovala simbolna igra (raba predmetov na funkcionalen način), gibalne igre so bile najbolj priljubljene pri tri- do petletnikih. Pri pet- do šestletnih otrocih je bila v ospredju sociodramska igra in spoznavne igre. Igre na tablici in telefonu groso bile v vseh starostnih skupinah redko zastopane. Starejši otroci so se statistično značilno pogosteje igrali s svojimi vrstniki in sorojenci kot mlajši otroci. Zaključek: Ugotovili smo, da je Vprašalnik o igri uporabno orodje, s pomočjo katerega pridobimo pomembne podatke o razvojni ravni otrokove igre. V prihodnje bi bilo smiselno raziskavo razširiti tudi na skupino otrok z razvojnimi motnjami in na podlagi ugotovitev dokončno oblikovati orodje, ki bi bilo primerno za klinično delo celotnega tima strokovnjakov.
Keywords: Child; cognitive development; igra; jezikovni razvoj; kognitivni razvoj; language development; otrok; parents; play; Play and Playthings; questionnaire; social development; socialni razvoj; starši; Surveys and Questionnaires; vprašalnik