Ownership, regulation and socialisation - Splichal, Slavko (Javnost (Ljubljana), 1999)
Članek obravnava tri temeljna vprašanja iz sodobnih razprav o demokratizaciji občil: načelo javnosti, prednostno tematiziranje medijev in informacijske subvencije. V kompleksnih demokratičnih sistemih ideja javnosti zadeva predvsem občila in javno sfero, kjer lahko poteka "javna uporaba razuma" ali "javno razpravljanje". Temeljni pomen množičnih občil za politični sistem temelji na njihovi vlogi v procesih oblikovanja in izražanja (javnega) mnenja: občila sodoločajo in kažejo meje legitimnega javnega razpravljanja v družbi. Informacijske subvencije omejujejo dostop do informacij in ovirajo svobodno (politično) izražanje, ker silijo občila v prilagajanje partikularnim, političnim ali komercialnim interesom in prepričanjem podpornikov. Ker imajo občila izjemno pomembne funkcije za demokratične družbe, zahtevajo javno regulacijo, da bi se lahko preoblikovala v javna občila. Demokratizacija občil zahteva specifične oblike regulacije onkraj tržne regulacije in privatnih subvencij, da bi omejili moč in nadzor v rokah komercialnih in političnih akterjev, spodbujali politično in gospodarsko avtonomijo občil, preprečevali koalicije med državo, kapitalom in občili, spodbujali dostop državljanov do občil ter družbeno upravljanje in nadzor nad občili in komunikacijsko infrastrukturo. Oblike politične in ekonomske regulacije v postkomunističnih državah - renacionalizacija, privatizacija in transnacionalizacija - spodbujajo razvoj komercialno-paternalističnih sistemov, zato je potrebno uvesti nove oblike vsebinske in strukturne regulacije.
Keywords: communication medium; democracy; demokracija; demokratizacija; informiranje; mass media; mediji; Množični mediji