Disability studies in Hungary - Kemény, Peter (Socialno delo, 2014)
Članek prikaže razvoj študija hendikepa na Madžarskem. To je tudi priporočilo Konvencije Združenih narodov o pravicah invalidov. Čeprav je bila Madžarska ena prvih držav, ki je omenjeno konvencijo leta 2007 ratificirala, je pristop, ki temelji na človekovih pravicah, tam še vedno le šibek. Vzroki za to so šibkost civilnodružbenih organizacij, pomanjkljiva politična demokracija in strankarska politika večne tranzicije madžarske države blaginje. Študije hendikepa, za katere je v mednarodnem prostoru značilno, da so jih razvijale osebe z ovirami, so na Madžarskem doživele obrnjen proces, ki so ga uvedli raziskovalci in strokovnjaki z vrha navzdol. To se kaže v nasprotujočih si težnjah in počasnosti procesa dezinstitucionalizacije, v katerem prevladujejo velike institucije in izključitev oseb z ovirami iz trga dela, namesto da bi bile implementirane v skupnosti utemeljene rešitve. Vladni pristopi in ukrepi zadevajo predvsem ekonomske cilje, na primer zmanjšanje finančnega primanjkljaja, celo na račun življenjskih razmer oseb z ovirami. Uradna retorika in rešitve se še niso oddaljile od medicinskega modela oviranosti
Keywords: človekove pravice; human rights; civil society; civilna družba; zaposlovanje; neodvisno življenje; dezinstitucionalizacija; hendikep; Hungary; Madžarska; visokošolski študij