Vergerijev vpliv na razvoj protestantizma na Slovenskem - Dolinar, France M. (Acta Histriae, 1999)
Nekdanji koprski škof Peter Pavel Vergerij je poleg Trubarja ena ključnih osebnosti slovenske reformacije in sicer kot organizator in koordinator prevajanja svetega pisma v slovenščino ter kot spretni menežer, ki je obsežnemu knjižnemu programu slovenskih protestantov v Nemčiji zagotovil potrebna finančna sredstva.
Keywords: kulturna zgodovina; Protestantism; protestantizem; Slovenia; Slovenija; Vergerij, Peter Pavel ml., 1498-1565