Tehnični prikaz sprememb v strukturi salda blagovne menjave v obdobju 2021-2022 - Matavulj, Noemi (knjige, 2023)
Saldo blagovne menjave je bil po podatkih plačilne bilance – potem ko se je presežek leta 2021 zmanjšal za 1,5 mrd EUR na 880 mio EUR – lani v globokem primanjkljaju v vrednosti 2,3 mrd EUR. Izrazite spremembe v vrednosti in strukturi salda so večinoma posledica cen energentov, padca proizvodnje avtomobilov in poslovanja farmacevtske industrije. Cene energentov na svetovnih trgih so se močno povišale že v drugi polovici leta 2021, ko je po sprostitvi omejitvenih ukrepov prišlo do hitre rasti povpraševanja, z izbruhom vojne in uvedbo sankcij proti Rusiji pa so dodatno poskočile. Povečanje primanjkljaja v menjavi energentov je bilo lani tako izrazitejše kot v preteklih letih, saj je poleg nafte močno porasla tudi vrednost uvoza plina in električne energije. Med trgi izstopata povečanje uvoza energentov iz Savdske Arabije in obrat v saldu menjave z Rusijo. S krizo v evropski avtomobilski industriji sta se močno zmanjšala domača proizvodnja in izvoz avtomobilov, kar je poglobilo primanjkljaj v blagovni menjavi z evrskim območjem. Večje poslabšanje salda je omejil predvsem močnejši izvoz zdravil in drugih farmacevtskih izdelkov, opazno vlogo pa je imel tudi močno povečan reeksport ener-gentov na Hrvaško.