"Ta list htim Rimljanom" - inačici 1560 in 1582 - Neweklowsky, Gerhard (Slavistična revija, 2008)
V članku primerjamo Trubarjevi izdaji Pisma Rimljanom iz 1560 in 1582. Z izdajo 1560 je nadaljeval prevajanje prvega dela Novega testamenta, medtem ko je izdaja 1582 integrirana v celotni Novi testament. V izdaji iz 1582 je glede na izdajo iz 1560 več kot 400 jezikovnih sprememb. Spremembe so klasificirane glede na tiskovne napake, morfološke popravke, skladenjsko navezavo, vstavke in izpuščanja, pravopisne spremembe (velika in majhna začetnica, fonetizacija, postavljanje ločil), spremembo pravopisne in fonetične norme (jat, s/s, z/i, polglasnik idr.), semantiko, morfologijo in tvorbo besed ter leksiko.
Keywords: 16.st.; knjižni jezik; Pisma Rimljanom; prevodi v slovenščino; protestantski pisci; Slovene; slovenščina; standard language; Trubar, Primož, 1508-1586