Nekompenzatorna povrnitev škode - Weingerl, Petra (Pravni letopis, 2022)
Prispevek obravnava elemente nekompenzatorne odškodnine v domačem pravnem redu, pri čemer se osredotoča na pravna sredstva, ki jih najdemo zunaj okvira splošnega obligacijskega prava, torej na posebnih pravnih področjih. Ta pravna sredstva pogosto vstopajo v domač pravni red na podlagi prenosa prava EU, zato je nujno poznavanje evropske zakonodaje in sodne prakse SEU glede pravnih sankcij za kršitev prava EU. Glede na to je ključna t. i. triada načel – učinkovitosti, sorazmernosti in odvračilnosti. Iz obravnavanih primerov vidimo, da v slovenski zakonodaji obstajajo določbe, ki odkrito želijo doseči odvračilni namen, vendar je njihova odvračilnost v praksi vprašljiva. Instituti, za katere bi na podlagi terminologije lahko domnevali, da gre za institute, ki želijo doseči namen prevencije in morebiti tudi kaznovanja, so v praksi pogosto oblikovani in razlagani tako, da te namene težko dosežejo.
Keywords: kaznovanje; odškodnina; odškodninsko pravo; odvračilnost; povrnitev škode; prevencija; triada načel