Analysis of voltage sag propagation through the distribution network - Klaić, Zvonimir (JET on-line, 2014)
Kakovost električne energije je zelo pomemben vidik pri razdeljevanju električne energije. Ta članek se ukvarja z upadi napetosti, ki predstavljajo en vidik kakovosti električne energije. Med upadom napetosti je napetost na uporabniškem priključku znižana in lahko povzroča neželene napake opreme. Glavni vzrok upadov napetosti so kratkostične okvare. Večina kratkih stikov v omrežju je enofaznih zemeljskih ali dvofaznih. Vzroki upadov napetosti v elektroenergetskem sistemu niso predmet tega članka. Članek predstavlja analize širjenja enofaznih upadov napetosti zaradi enofaznih zemeljskih kratkih stikov v prenosnem omrežju, od nivoja visoke napetosti do nivoja napetosti distribucije preko različnih tipov transformatorjev. Vpliv vezave transformatorskega navitja na širjenje upada napetosti je raziskan iz teoretičnega vidika, praktičnega vidika in vidika računalniške simulacije. Analiziran je en primer širjenja upada napetosti iz prenosnega omrežja na distribucijsko omrežje, ki je zajeto z merjenjem kakovosti električne energije. Teoretični izračuni širjenja upada napetosti preko različnih tipov vezav navitij transformatorja so predstavljene in primerjane z rezultati meritev. Prav tako je računalniški model opazovanega distribucijskega omrežja modeliran v DigSILENT Power Factory programski opremi. Računalniški model je uporabljen za simulacijo širjenja upada napetosti. Rezultati računalniške simulacije so predstavljeni in primerjani z meritvami. Zaključki in komentarjirezultatov so predstavljeni na koncu članka.
Keywords: computer simulation; električna energija; power quality; simulacija; transformatorsko navitje; transformer winding; upad napetosti; voltage sag