Hydrophobization of polymer polystyrene in fluorine plasma - Vesel, Alenka (Materiali in tehnologije, 2011)
Z metodo rentgenske fotoelektronske spektroskopije (XPS) smo preiskovali spremembe v površinski sestavi polimerov pri plazemski fluorinaciji. Vzorce polistirena (PS) smo izpostavili šibko ionizirani reaktivni plinski plazmi, ustvarjeni v fluorometanu (CF4). Reaktivni delci iz plazme so izredno hitro reagirali s površino vzorca, zaradi česar je nastala tanka površinska plast, bogata s CFx-skupinami, kar je povzročilo spremembo omočljivosti vzorca. Nastanek teh skupin smo dokazali z metodo XPS, medtem ko smo spremembo omočljivosti določali s kontaktnim kotom vodne kapljice. Iz preglednih XPS spektrov je razvidna znatna koncentracija fluora na površini vzorca z molskim deležem večjim od 50 %. Iz visoko ločljivih spektrov ogljika smo določili različne fluorove funkcionalne skupine, med katerimi je največji delež, skoraj eno tretjino, zavzemala skupina CF2. Z merjenjem kontaktnega kota smo ugotovili porast hidrofobnosti površine, saj je kontaktni kot narasel iz začetnih 85° na 111°. Rezultati so pokazali, da je plazemska fluorinacija primerna metoda za izboljšanje površinskih lastnosti polimerov za biomedicinske aplikacije, kjer želimo imeti čim bolj inertno površino.
Keywords: plazma; fluorinacija; polistiren; površinska funkcionalizacija; hidrofobizacija; rentgenska fotoelektronska spektroskopija