Building the ethnopôle: eliciting and sharing ethnobotanical knowledge in tourism development - Mansfield, Charlie (Annales. Series historia et sociologia, 2021)
Priljubljenost dediščinskega turizma v Evropi še naprej narašča, zato so organizacije za upravljanje destinacij in kulturne ustanove pred izzivom, kako domačim in mednarodnim turistom predstaviti lokalno dediščino z inovativnimi pristopi, ki med drugim omogočajo izboljšanje trajnosti ter ohranjanje kulturne raznolikosti in pristnosti. Cilj članka je prikazati, kako je mogoče z namenom odkrivanja in predstavljanja turistične vrednosti nesnovne kulturne dediščine (NKT) na različnih turističnih prostorih uporabiti inovativno metodo literarnega potopisnega pripovedništva. V raziskavi etnobotanika služi kot študija primera, na kateri je predstavljena in preizkušena inovativna metoda potopisnega pripovedništva. Članek ponuja odgovor na vprašanje, kako oblikovati etnobotanični seznam za trajnostni razvoj turizma in kako ga uporabiti v praksi, tudi prek platform, ki postajajo vse bolj pomembne v procesih digitalizacije kulturne dediščine. Slednje so vključujoče, omogočajo široko razširjanje in dostopnost podatkov, spodbujajo ustvarjalnost in aktivno državljanstvo ter igrajo ključno vlogo pri razvoju pametnih skupnosti in gospodarstev. Eden od ciljev tega članka je opozoriti na pomen teoretično utemeljenih metod potopisnega pripovedništva v procesu snovanja etnopola, ki predstavlja osnovo za oblikovanje turističnih prostorov in razvoj trajnostnih dediščinskih destinacij. Ker ni dovolj znanja o tem, kako potopisno pripovedništvo deluje v praksi in na terenu, so v tem članku podrobno opisani narativne metode in postopki ter primeri za morebitno terensko delo. Najpomembnejši doprinos tega članka pa je prav v predstavitvi inovativne metode literarnega potopisnega pripovedništva in v prikazu njene rabe oziroma prispevka v praksi - pri snovanju turističnih prostorov, trajnostnih destinacij in nenazadnje pri razvoju posameznikove in turistove osebne identitete.
Keywords: development; ethnobotany; ethnopôle; etnobotanica; etnobotanika; etnologija; nesnovna kulturna dediščina; potopisi; scrittura di viaggio; sviluppo; tourism; travel writing; turismo; turistične destinacije; turizem