Sprejemljivost jemanja ultranizkodozne oralne kontracepcije z 20 mikrog etinilestradiola in 75 mikrog gestodena med mladimi ženskami v multicentrični klinični raziskavi - Pinter, Bojana (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Želeli smo ugotoviti, kakšna je sprejemjivost jemanja ultranizkodozne oralne kontracepcije (OKC) med mlajšimi ženskami po treh in šestih ciklusih jemanja tablet. Metode. V klinično prospektivno raziskavo smo v 10 ginekoloških ambulantah v Sloveniji vključili 240 zdravih preiskovank, starih od 16 do 30 let, ki so za kontracepcijsko metodo izbrale ultranizkodozno OKC z 20 mikrog etinilestradiola in 75 mikrog gestodena v dnevnem odmerku. Rezultati. Povprečna starost preiskovank je bila 20, 6 ( 3,5) leta. Po treh ciklusih jemanja OKC (N = 228) se telesna teža in krvni tlak nista spremenila; 9,6% preiskovank je navajalo motnje ciklusa in 3,9% povečanje telesne teže, drugi neželeni učinki so bili redkejši. Z jemanjem OKCje nadaljevalo 88,3% vseh vključenih preiskovank (5,0% preiskovank je prenehalo jemanje zaradi neželeuih učinkov). Po šestih ciklusih jemanja OKC (N= 195) se krvni tlak. ni spremenil; telesna teža se je, če ne upoštevamo spreminjanja teže s starostjo, značilno povečala za 0,5 kg. Drugi neželjeni učinki so bili redkejši (3,6% motnje ciklusa, 2,6% povečanje telesne teže in redkeje drugi učinki). Po šestih ciklusih je jemanje OKC nadaljevalo 75,0% vseh vključenih preiskovank (zaradi neželenih učinkov je prenehalo jemanje 7,5% vseh preiskovank). Zaključki. V raziskavi smo ugotovili dobro klinično sprejemljivost ultranizkodozne OKC med mladimi ženskami.
Keywords: Adolescenca; Adolescence; Adult; Adverse Effects; Blood Pressure; Body Weight; Contraceptives, Oral, Combined; Ethinyl Estradiol-Norgestrel Combination; Etinilestradiol-norgestrel, kombinacija; kontracepcija; Kontracipiensi kombinirani, oralni; Krvni pritisk; mlajše ženske; neželeni učinki; Odrasli; Prospective Studies; Prospektivne študije; tablete; Telesna teža