Chip fragmentation in the milling of AZ91HP magnesium alloy - Kuczmaszewski, Jozef (Strojniški vestnik, 2017)
Glavni cilj eksperimentov je bila določitev varnih, a učinkovitih tehnoloških parametrov procesa istosmernega rezkanja. Članek obravnava korelacijo med količino različnih frakcij odrezkov ter parametri vc, fz in cepilni kot yo. Poznavanje odvisnosti med omenjenimi parametri je izjemnega pomena za najboljšo uspešnost in varnost obdelovalnega procesa. Sekundarni cilj študije je analiza frakcij odrezkov, ki se oblikujejo pri rezkanju magnezijevih zlitin. Fragmentacija odrezkov ni zaželena, saj lahko privede do nenadzorovanega vžiga manjših frakcij odrezkov med rezkanjem, kakor tudi do onesnaženja kinematičnih parov in delovnega prostora rezkalnega stroja. Standard ISO 3685:1993 priporoča razvoj sistema za razvrščanje odrezkov, ki bo uporaben za vsak realen proces rezkanja. Bistvo problema, ki je razdelan v tem članku, je določitev takšnih parametrov rezkanja, ki prinašajo minimalno količino prašne frakcije.
Keywords: geometrija steblastega rezkarja; kazalniki odrezovalnosti; magnezijeve zlitine; magnezijevi odrezki; odrezovalnost; visokohitrostno suho rezkanje