Kibernetsko kartiranje kot orodje za spremljanje kibernetskega tveganja - Poljšak, Borut (knjige, 2024)
Kibernetsko kartiranje omogoča identifikacijo sistemskih vozlišč v sistemu prek spremljanja in analize ključnih tehnologij, storitev in povezav med institucijami finanč-nega sektorja, ponudniki storitev in sistemi tretjih oseb. Orodje je namenjeno tako mikrobonitetnemu kot tudi makrobonitetnemu nadzoru finančnega sistema. V pri-spevku je na kratko predstavljena metodologija in aplikativna uporaba orodja za spremljanje kibernetskega tveganja. Orodje omogoča tudi napoved medsebojnih operativnih in finančnih povezav različnih subjektov na bančnem trgu. Z vidika zagotavljanja finančne stabilnosti je ključno, da imamo nadzorniki finančne sistema pregled nad ključnimi finančnimi in kibernetskimi povezavami na bančnem trgu. Orodje za kibernetsko kartiranje omogoča dodaten vpogled v možne kanale šir-jenja okužbe in koncentracije tveganja v bančnem sistemu. Kibernetsko omrežje je mogoče obravnavati kot virtualno plast finančnega omrežja, ki jo sestavljajo vse komponente IKT, ki jih finančne institucije uporabljajo pri svojem poslovanju. S karti-ranjem finančnega omrežja (tj. finančnega sistema) na kibernetsko omrežje lahko ugotavljamo povezave med tretjimi ponudniki IKT, ki jih uporabljajo finančne instituci-je. Ključne besede: kibernetska varnost, kibernetski napad, kibernetski incident, odpor-nost, sistemsko tveganje, finančno omrežje, kibernetsko omrežje, finančna stabil-nost, operativno tveganje, kibernetsko kartiranje
Keywords: finančna stabilnost; Finančni sistemi; finančno omrežje; kibernetska varnost; kibernetski incident; kibernetski napad; kibernetsko kartiranje; kibernetsko omrežje; odpornost; operativno tveganje; Računalniški sistemi; sistemsko tveganje; Varnost