Ekonomski in pravni pogled na prirejanje spletnih iger na srečo - zakaj je monopol lahko boljši kot prosti trg - Zajc, Katarina (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2011)
Z razvojem tehnologije so se igre na srečo na daljavo (angl. on-line gambling, v nadaljevanju: spletne igre na srečo) izredno razširile, z njimi pa tudi želja po dobičku ter vrsta negativnih stranskih učinkov - negativnih eksternalij ter vprašanje, kako pravno urediti prirejanje iger na srečo oziroma ali sploh urediti. V članku sta najprej predstavljeni evropska in slovenska ureditev trga (spletnih) iger na srečo prek sodne prakse Sodišča Evropske unije s kratkim komentarjem skladnosti slovenske ureditve. V nadaljevanju je ekonomski pogled na urejanje spletih iger na srečo s ciljem ponazoriti, da je rezultat, do katerega je doslej vodila sodna praksa Sodišča Evropske unije, mogoče utemeljiti tudi z načeli ekonomske analize prava in maksimiranja družbene blaginje. Članek se sklene z ugotovitvijo, da bi monopol oziroma omejevanje konkurence lahko blaginjo povečala bolj kot prosti trg, vsaj na področju spletnega trga iger na srečo.
Keywords: competition; European Union; Evropska unija; igre na srečo; monopoly; on-line gambling; svetovni splet; spletni portali; European Court of Justice; efficiency; trg; monopol; Christoph Andersson; konkurenca; spletne igre na srečo; Sodišče Evropske unije; učinkovitost