86 Buče (tikve) so dobra in zdrava jed. Mnogoverstne skušnje na Laškim in druzih dežela uče, de se dajo iz buč razne prav zdrave, dobre in tečne jedi napraviti, ktere tudi želodec lahko prekuha, brez de bi mu kaj nadlegovale. Na mnoge viže se dajo jedi iz buč napraviti, in sicer: 1. Mlade bučice se dajo neolupljene ravno tako kakor kumare v jesihu nakisati, in čez zimo za jed k mesu i. t. d. ohraniti. Za to rabo so bucice vsi h plemen dobre, dokler niso velikosti od 2 do 6 palcov prerastle. 2. Take mlade bučice o 1 u p 1 j e n e in brez peška so tudi na drobne kerhlje zrezane, okisane in oljnate tako dobre za salato, kakor kumare. 3. Veči mlade bučice, olupljene in na kerhlje razrezane, prav malo časa v solnati vodi brez peška kuhane, z srovim maslam fputram) m krušnimi drobtinami potresene in nekoliko prežgane, se ravno tako jedo, ko šparži (spargeljni). 4. Se dajo p o p o 1 n a m a zrele buče na ribezu, kakor repa ali zelje za jed pripraviti, ali pa kakor zeljnata špehova salata porabiti. Pri pripravljanju te jedi se morajo pa buče vselej nasproti narezati, ker se v podobi zelja izrezane, ne dajo ohraniti, ampak se rastopijo. Gospod Šmid so že pri velkim zboru naše kmetijske družbe v letu 1843 po lastnih skušnjah buče za jed priporočevali in pri ti priložnosti seme nekiga plemena (Turkenbund-Kiirbis) zbranim udam podelili, in povedali, de je ta buča, ko je popolnaina zrela h\ od peška odtrebljena, potem pa na 4 kosce izrezana in v krušni peči pečena, kar prijetna jed, v pokusu kostanju zlo enaka. — Tudi v lanjskim velkim zboru Dunajske kmetijske družbe so bile buče za človeško jed prav prav hvaljene in pripo-ročevane.